In en rondom Driebergen

Zowel in Driebergen zelf als in de directe omgeving worden gedurende het hele jaar door de meest uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Denk aan het Bloemencorso in Leersum, de Walk Art kunstmarkt in Zeist, de Kastelentocht per aangespannen paard in Doorn en allerlei bijzondere markten op de Traaij in Driebergen zelf, zoals Driebergen Art. Kijk bijvoorbeeld eens op de website www.cultureleregio.nl waar u allerlei interessante tips vindt.

Ook een interessante website is die van Regionaal Bureau voor Toerisme (vroeger VVV). U vindt daar actuele informatie over activiteiten in de regio: www.uitopdeheuvelrug.nl.

Ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, bron van natuur en cultuur

Ontdek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: midden in Nederland. Een oase van rust, net buiten de Randstad. Hier wandel of fiets je langs landgoederen, kastelen, een kronkelende rivier, door eeuwenoude bossen, langs zandverstuivingen of over uitgestrekte heidevelden. Bij iedere afslag word je verrast door een ander uitzicht, op het hoogste punt van de Heuvelrug raak je verwonderd door het uitzicht en soms hoor je helemaal niets. Onderweg kun je in de sfeervolle dorpen of stadjes heerlijk vertoeven. 

B&B Passage hartje Driebergen, ligt midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een eeuwenoude bron van natuur en cultuur in het hart van Nederland. De Heuvelrug biedt ook een prachtig decor voor culturele en sportieve evenementen. Ontdek het zelf. Kijk op Facebook www.facebook.com/NPutrechtseheuvelrug of op de website www.np-utrechtseheuvelrug.nl voor meer informatie.

Onze voorouders wisten het al: de Utrechtse Heuvelrug is een prachtig gebied, met rijke natuur en eeuwenoude landschappen die tot de verbeelding spreken. Niet voor niets bouwden de welgestelden hier vroeger hun buitenhuizen en kastelen. Nergens in Nederland vind je zo’n aangename afwisseling tussen cultuur en natuur. Tussen de vorstelijke landgoederen en hun pittoreske dorpjes liggen eindeloze bossen en heidevelden waar bijzondere diersoorten hun thuis hebben gevonden. Zoals de ree, das, zandhagedis en zwarte specht. Ook vind je sporen van het militaire verleden van Nederland.

Van struinen door de Soesterduinen tot vorstelijk brunchen op een landgoed of kasteel, zoals Parc Broekhuizen in Leersum. Ontdek unieke groene schatten in het Bomenmuseum (Von Gimborn Arboretum) op de grens van Doorn en Driebergen, speur naar sporen in het Leersumse Veld of zwem in het door bossen omringde Henschotermeer. Je kunt de Heuvelrug ook van boven bekijken vanaf de uitkijktoren in de Kaapse Bossen of vanaf de Amerongse Berg zo’n 70 meter boven NAP. Je kan ook de militaire geschiedenis ontdekken in het Nationaal Militair Museum, op Park Vliegbasis Soesterberg of in het Grebbelinie bezoekerscentrum bij Veenendaal. Ontdek de regio met een gids of kaart, te voet op de fiets of per mountainbike. Of huur een Solex, e-bike, scooter of een “lelijke eend”. Het kan allemaal op de Utrechtse Heuvelrug! Kijk wat er allemaal te zien en te doen is op www.np-utrechtseheuvelrug.nl of bezoek Facebookpagina: @NPutrechtseheuvelrug.

Na de voorlaatste ijstijd, pakweg 150.000 jaar geleden, bleef er een opgestuwde wal aan grond achter, dat een verhoging in het landschap van ongeveer 50 kilometer lang vormde, van de Grebbeberg tot aan het Gooimeer. Op de Grebbeberg ervaar je de massa van de Heuvelrug pas echt door een spectaculair hoogteverschil. Vanaf 50 meter hoogte kijk je uit over de aan je voeten stromende rivier de Nederrijn. En de dichtbij gelegen Amerongse berg is zelfs zo’n 70 meter boven NAP. De Heuvelrug is dan ook feitelijk één groot aardkundig monument. Die bijzondere verhoging in het landschap zorgde voor onderscheid in de natuur, de waterhuishouding en de wijze waarop de mens in de loop der eeuwen hier gewoond en gewerkt heeft.

Verdeeld over de Heuvelrug liggen honderden prachtige kastelen en buitenplaatsen. De meeste van deze prachtige gebouwen met bijbehorende tuinen, bossen en landerijen liggen dicht bij elkaar. Veel zijn openbaar toegankelijk. Bekend zijn de buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande tussen Utrecht en Rhenen. Maar ook in de aangrenzende Langbroekerwetering vind je veel buitenplaatsen en ridderhofsteden. Langs de “Wegh der Weegen” (Jacob van Campen) tussen Utrecht en Amersfoort is een “landgoederenzone” met buitenhuizen. De Heuvelrug heeft de grootste dichtheid aan buitenplaatsen van Nederland. Ontdek het zelf en kom cultuur snuiven op de Utrechtse Heuvelrug.

Al sinds de Romeinse tijd wordt er óp en voor de Heuvelrug gevochten. Dat heeft alles te maken met het landschap en de strategische ligging. De Romeinse rijksgrens, de Limes, is er aangelegd. Een grens die het midden van het land in oost-westelijke richting verbindt met enerzijds Nijmegen en anderzijds de kust bij Katwijk. In latere tijden is er ter verdediging van “Holland” de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd, met onder andere de vestingstad Naarden: werelderfgoed in spé! Weer later bouwden de troepen van Napoleon er hun Pyramide bij Austerlitz. De Grebbelinie ligt er: een linie die in de Tweede Wereldoorlog heftig bevochten is. En ook het latere vliegveld Soesterberg, dat onder andere een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de Koude Oorlog, toen de Amerikanen er de dienst uit maakten. Tegenwoordig is die militaire geschiedenis op een spannende en interactieve wijze terug te terug te vinden in het Nationaal Militair Museum, op Park Vliegbasis Soesterberg en bij het Grebbelinie bezoekerscentrum. En in “het eggie” is die geschiedenis overal op de Heuvelrug te ervaren.

Utrecht

Met de trein is het centrum van Utrecht vanuit Driebergen in 10 minuten bereikbaar. Met de bus maak je een mooie rit door Zeist en De Bilt naar het centrum van Utrecht in 35 minuten. De bus stopt op ongeveer 5 minuten lopen van B&B Passage (halte Traaij). In Utrecht zelf zijn er naast het historische en gezellige centrum veel mogelijkheden. Denk aan het Spoorwegmuseum, het Rietveldhuis en het museum Speelklok. De Domtoren is open voor publiek en wie het liever rustiger aan wil doen kan bijvoorbeeld een rondvaart maken, of een terrasje pakken op een van de unieke werven langs de grachten.

Bekijk Plaats Driebergen Bekijk Dagje uit